دارو: مانولیور
استفاده: خار مریم هم به عنوان دمنوش مصرف می شود و هم برای درمان سوء هاضمه با منشا مشکلات کبدی و بیماری کبد چرب استفاده می شود.
خار مریم (Silybum marianum) گیاهی خاردار است که برگ های تزئینی با الگوی سفید رگبرگ و سر گل بنفش دارد. خار مریم (سیلیمارین) یک گیاه گلدار است که مربوط به خانواده گل مروارید و گل محمدی و بومی کشورهای مدیترانه ای است. نام دیگر آن ماری تیغال است.
خار مریم به طور کلی مخروطی شکل است و می تواند ۳۰ تا ۲۰۰ سانتی متر قد داشته باشد. این گیاه برای تزيین در باغات نیز استفاده می شود و ممکن است از سرهای خشک گل آن برای تزئین دسته گلهای خشک استفاده شود. سیلیمارین ماده اصلی فعال در خار مریم است. سیلیمارین هم ضد التهاب و هم آنتی اکسیدان است.
خار مریم بیشتر به صورت خوراکی برای اختلالات کبدی، از جمله آسیب کبدی ناشی از مواد شیمیایی، الکل و شیمی درمانی و همچنین آسیب کبدی ناشی از مسمومیت با قارچ آمانیتا، بیماری کبد چرب غیرالکلی، بیماری التهابی مزمن کبدی، سیروز کبدی و هپاتیت مزمن مصرف می شود. برخی از افراد برای آسیب پوستی ناشی از تشعشعات، خار مریم را مستقیماً به پوست می مالند.
در غذاها، برگها و گلهای خار مریم به عنوان سبزی سالاد و جایگزین اسفناج مصرف می شود. دانه ها برای استفاده به عنوان جایگزین قهوه بو داده می شوند.
دانه خار مریم ممکن است از سلولهای کبدی در برابر مواد شیمیایی و دارویی سمی محافظت کند. همچنین، به نظر می رسد خار مریم کاهش دهنده قند خون، آنتی اکسیدان و ضد التهاب باشد.